Eettafels op maat

Een eettafel heeft vaak een prominente plek in je woon- of eetkamer. Het is dé plek om qualitytime met je familie en vrienden door te brengen. Het is daarom erg belangrijk om een eettafel te hebben die aan al je wensen voldoet. Daar helpen wij graag mee!

We hebben een breed assortiment aan eettafels waarbij er talloze mogelijkheden zijn. Waar let je op en wat is voor jou belangrijk bij een eettafel? Hier vind je alle informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Vorm

We hebben verschillende vormen eettafels in onze collectie. Welke vorm tafel je kiest, hangt heel erg af van de ruimte. Bij een hoekige, vierkante ruimte is een ronde of ovale tafel heel leuk. Dat doorbreekt de vorm en maakt het speels. Als je een kleine woonkamer hebt, is een vierkante tafel het handigst. Deze neemt natuurlijk de minste ruimte in beslag en is ook handig in een hoek te plaatsen. Wil je echt graag met heel veel mensen dineren en heb je daar ook genoeg ruimte voor? Ga dan voor een lange, rechthoekige tafel!

Poten

Bij een aantal van onze eettafels kan je zelf de soort poot kiezen. Het is misschien niet het gedeelte van de tafel dat het meeste opvalt, maar het kan juist de sfeer van de tafel bepalen. Als je houdt van speels, kies dan voor een spin- of  X-onderstel. Of wil jij elke avond het gevoel alsof je in een restaurant zit, kan je voor de bistro-poot gaan.  Mocht je toch iets meer willen gaan voor minimalistisch en straks, dan is een mooie U- of V-poot iets voor jou.

Tafelblad

Het blad is misschien wel het belangrijkste aspect van de tafel. Dat is toch het gedeelte waar het oog op valt. Bij het tafelblad is het belangrijk om te kijken naar het juiste materiaal. Is eten het enige wat je doet aan de tafel of zitten er ook regelmatig knutselende kinderen? In dit laatste geval is het voor jou belangrijk om te kijken naar een tafel die je gemakkelijk schoon te maken is, zodat je niet nog weken later blauwe verf tussen de groeven vandaan aan het peuteren bent! Ben je meer het type dat in alle rust aan tafel de krant leest, dan vind je waarschijnlijk andere dingen belangrijk. Kijk hiernaast voor de meest gangbare materialen.

Hout

Een houten blad heeft een stuk meer variaties dan zijn betonnen broertje. De meest voorkomende houtsoorten en afwerkingen vind je hieronder terug.

Houtsoorten

  • Eik: eikenhout is een van de meest bekende houtsoorten. Dit hout is duurzaam en slijtvast. Omdat het een harde houtsoort is kan het wel tegen een stootje! Eik heeft van zichzelf een lichte kleur met een gelige ondertoon. Met een goede kleurolie kan je eikenhout makkelijk kleuren naar je eigen wens. Nieuwsgierig? Bekijk onze Sama, Camille, of Downtown!
  • Walnoot: dit zachte, luxe hout laat zich makkelijk bewerken. Het heeft een rechte nerf en ziet er daardoor netjes uit. Walnoot heeft een donkere kleur, in tegenstelling tot eikenhout. Kijk wel uit voor krassen en stoten! Onze favoriet: Alagon.
  • Teak: teakhout is afkomstig van loofbomen uit de tropen. Het is stoer, stevig en zwaar hout. Door de oliën in het hout voelt het zacht en glad aan. Dit hout is iets minder kras- en stootvast. Teak varieert in kleur van licht- tot donkerbruin en kan door zonlicht donkerder kleuren. Omdat teak vol met oliën zit, moet je wel goed opletten met het onderhoud. Bekijk onze teaktafel!

Afwerkingen

  • Matte lak: matte lak zorgt voor een natuurlijke uitstraling. De lak vormt een laagje op het hout waardoor vlekken en kringen niet of nauwelijks in je tafel trekken. Lak heeft een hoge beschermingsfactor. Wel zijn krasjes sneller zichtbaar.
  • Olie: olie geeft een natuurlijke uitstraling en heeft een medium beschermingsfactor. Kringen en vlekken zullen iets sneller in het hout dringen, maar daarentegen zullen krasjes veel minder snel opvallen. Ook heeft olie als voordeel dat het gemakkelijk is om het zelf te onderhouden.
  • Onbehandeld: onbehandelde houtsoorten hebben van zichzelf een matte en natuurlijke uitstraling. Het nadeel is dat het gevoelig is voor vlekken. Als je iets knoeit, trekt de vlek direct in het hout. Wij raden daarom altijd aan om een onbehandelde tafel te sealen met bijvoorbeeld een wood sealer.