Onderhoud meubelen

In onze winkels en webshop verkopen wij de iProteqt garantieservice. Met deze service ben je 5 jaar gegarandeerd van professionele hulp bij eventuele calamiteiten op je meubels. Op deze pagina kan je alles lezen over de service.

Op deze pagina leggen wij  je uit hoe je je spiksplinternieuwe meubels zo mooi mogelijk kan houden. Er zijn namelijk genoeg dingen die je zelf kan doen om je meubels zo mooi te houden. Hier een aantal onderhoud tips

Verkleuring

Meubels kunnen op den duur verkleuren. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld intens gebruik, directe UV-straling van zonlicht of de wrijving tussen stoffen. De mate waarin stoffen verkleuren, wordt ook wel de lichtechtheid genoemd. Zodra de lichtechtheid hoog is, zullen stoffen minder snel verkleuren. Als een stof natuurlijke vezels bevat, zoals linnen of katoen, verkleurt de stof sneller. Daarnaast is het zo dat lichte stoffen sneller verkleuren dan donkere stoffen. Helaas is verkleuring bijna niet tegen te gaan. Wil je het zo veel mogelijk voorkomen? Kies dan voor een lichte stof zonder natuurlijke vezel en zet het meubel niet op een plek waar het direct zonlicht krijgt.

Vlekken

Vlekken op meubels: er is bijna geen ontkomen aan. Je wil natuurlijk gewoon een lekker rood wijntje drinken op je bank, en morsen doen we helaas allemaal. Om ervoor te zorgen dat deze vlekken makkelijker te verwijderen zijn, adviseren wij om je meubel altijd eerst in te sprayen met een beschermingsspray. Deze spray is er voor verschillende soorten stoffen of hout en het zorgt ervoor dat het meubel vlekwerend en waterafstotend is.

Mocht er toch een vlek op het meubel komen, adviseren wij om de vlek altijd direct te verwijderen door te deppen. Door te wrijven kan een vlek uitgesmeerd worden of kan je de kleur uit de stof wrijven. Om een vlek uit een meubel te verwijderen, kunnen ook verschillende sprays worden gebruikt. Bekijk hier de verschillende onderhoudsproducten.

Werking hout

Houten meubels kunnen altijd gaan werken. Dat is een effect van een natuurproduct. U kunt het ‘werken’ beperken door te zorgen dat het meubel in een ruimte staat met een kamertemperatuur tussen in 15*C – 24*C en een vochtigheidsgraat tussen de 40% – 60%. Zet dus houten meubels niet te dicht bij de kachel/verwarming o.i.d.

Pillen

Pillen is het vervilten of klitten van losse stofvezeltjes. Het zijn overbodige, uitstekende vezeltjes die naar boven komen. Het komt vaak voor en doet niets af aan de kwaliteit van de stof. Pillen zijn te verwijderen met een pluizentondeuse. Met deze tondeuse haal je die extra, losse stofvezeltjes weg. Hier maak je de stof niet mee kapot of minder mooi. Het pillen zal na enige tijd vanzelf stoppen.

Plooivorming

Plooivorming is het ontstaan van plooien in leren en stoffen bekleding. Plooien ontstaan als de vulling van de bank inzakt, waardoor de stof  te groot wordt voor de vulling. De mate van plooivorming wordt bepaald door de onderstoffering, de kwaliteit van de verwerkte stof en de intensiteit van het gebruik. Het ontstaat vaker bij grote oppervlakken die in 1 keer worden gestoffeerd. Plooivorming ontstaat meestal in de eerste paar maanden van het meubel. Wil je de de plooivorming een klein beetje beperken? Ga evenredig op alle zitplekken van de bank zitten, ook al heb je een lievelingsplekje. Echter vindt plooivorming uiteindelijk vrijwel altijd plaats en is gebonden aan een zitmeubel.

Shading

Met shading of poolomloop wordt het ontstaan van schijn-vlekken bedoeld. Deze grillige vlekken zien eruit alsof er met water op de stof is gemorst. Op de betreffende plaats liggen de polen niet overal in dezelfde richting. De vleug lijkt altijd donkerder van kleur, of je nu met de vleug mee of in de vleug kijkt. Met verkleuren heeft shading verder niets van doen. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nog niet vastgesteld hoe het ontstaat. Internationaal wordt shading door deskundigen niet gezien als een fabricagefout.

Voorkomen van beschadigingen

  • Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen en houdt huisdieren (nagels) in de gaten. Deze kunnen je meubel onherstelbaar beschadigen.
  • Kijk uit met een mooie nieuwe jeans. Deze kan zorgen voor verkleuring op meubels. Ook scherpe onderdelen aan kleding, bijvoorbeeld een rits van een broek, kunnen zorgen voor schade aan de meubels.
  • Pas op met armbanden en polshorloges. Deze kunnen leiden tot extra slijtage.
  • Knip of trek een lus in de stof er nooit uit, maar stop hem terug door hem terug te wrijven.
  • Ga nooit op arm- of rugleuningen staan of zitten. Deze delen zijn hier niet op gebouwd. Hiermee kan de constructie waarmee het zitmeubel is gebouwd ernstig beschadigen en instabiel worden.

Onderhoudsproducten